Mökkivuokraus Luoston alueella

Varaa lomamökit Luosto -keskuksen alueelta ja vietä monipuolinen loma Suomen lapissa

 
Luosto
Lappi
4 Vuodepaikkaa
75 m2
 
Luosto
Lappi
5 Vuodepaikkaa
54 m2
 
Luosto
Lappi
4 Vuodepaikkaa
45 m2
 
Luosto
Lappi
4 Vuodepaikkaa
60 m2

Osittain Pyhä-Luoston kansallispuistoon kuuluvat Luostotunturit sekä Luosto Ski hiihtokeskus sijaitsevat Suomen Lapissa 30 km Sodankylän keskustasta kaakkoon. Mökit Luosto -keskuksen alueella sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä itse kansallispuistosta. Moneen matkabudjettiin sopivat majoitusvaihtoehdot tarjoavat majapaikan erityisesti laskettelijoille mutta myös kansallispuiston vieraille ja muiden monipuolisten aktiviteettien harrastajille. Nähtävyyksiä, elämyksiä ja kokemuksia tarjoavat mm. Luoston tunturikeskuksen läheisyydessä toimiva Lampivaaran ametistikaivos sekä ympärivuotisesti varattavissa olevat taivasnäkymillä varustetut Pyhä-Luoston lasi-iglut. Matkailijan käytössä ovat luonnollisesti myös alueen hotellit ja muut majoitukset.

Majoitus Luosto ja hiihtokeskus

Luosto Ski löytyy osoitteesta Off-piste 4, 99555 Luosto. Maamme pohjoisimpiin hiihtokeskuksiin kuuluvana Luoston hiihtokeskusta voidaan pitää myös varmalumisena, ja se sopii hyvin lapsiperheille esimerkiksi hiihtolomaviikoilla. Sesonkiajan leikkimielisten pulkka- ja ratalaskukisojen lisäksi perherinteessä on helppo oppia myös laskettelun alkeet. Hiihtokeskuksessa on yhteensä 10 rinnettä, joista pisin on 1500-metrinen, ja Luostotuntureiden korkein laki Ukko-Luostolla kurkottaa 514 m korkeuteen merenpinnasta. Kevätaurinko paistaa etelärinteillä ja streetillä, mutta haastetta kaipaavien kannattaa liittyä takarinteillä viihtyviin vapaalaskijoihin. Luosto Ski tarjoaa laskettelijoiden avuksi 3 hissiä, välinevuokraamon, suksihuollon, hiihtokoulun, Werneri-kurssit, rinneravintolan ja kahvion sekä muita matkailijan kaipaamia mukavuuksia hemmotteluineen. Ski Luoston lisäksi Pyhä-Luostolla on vielä Pyhän hiihtokeskus ja Perhe-Luosto, joissa on kummassakin omat palvelunsa.

Jäitä pitkin luistellen, kiipeillen ja karting-ajoissa

Luoston Ahvenlammen jäällä luistellaan talvella joko omilla tai vuokraluistimilla. Matkailijan käytössä on lämmin varusteidenvaihtotila, ja tarvittaessa saatavilla on ranne-, polvi- ja kyynärpääsuojia. Jääkiipeily sopii kaikille ulkoilusta nauttiville, joilla ei ole korkean paikan kammoa, mutta aiempaa kokemusta ei välttämättä tarvita. Kiipeilyohjaaja on mukana neuvomassa ja varmistamassa laskijan liikkeet. Lyhyen patikointimatkan päässä olevalla Tajukankaalla järjestetään mm. lasten jääkiipeilyä sekä jää- ja vuorikiipeilykursseja. Jää-kartingia ajetaan nastarenkaat alla sekä tehokkaammalla moottorilla kuin sisä- ja kesä-kartingissa. Ajamaan pääsee iästä riippumatta kaikki yli 150 cm pitkät rallikuskin alut.

Porojen ja revontulien valtakuntaa

Lapissa porosafarit kiinnostavat varsinkin perheen pienimpiä, ja vierailijat saavat osallistua lisäksi poroajeluihin, rekiretkiin sekä poronhoitoon. Pyhä-Luoston porotiloilla on mahdollista vierailla omatoimisesti tai moottorikelkkasafareiden mukana. Aina mielenkiintoisia ovat myös tuntureille hiihtäen, moottorikelkalla tai lumikengillä tehtävät yöretket ja revontulisafarit revontulien aikaan. Jotta valoshow säilyisi muistoissa tuoreena vielä myöhemminkin, Luoston revontuli-workshopeissa on matkailijalla mahdollisuus opetella niitä valokuvaamaankin.

Pyhä-Luoston kansallispuisto ja tunturit avoinna ympärivuotisesti

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on merkittyjä patikointireittejä yhteensä n. 102 km lyhyistä muutaman tunnin kävelylenkeistä jopa päivän kestäviin patikointiretkiin. Kansallispuistoon omatoimiselle retkelle lähtevien on syytä tuntea Jokamiehenoikeudet, mutta vaihtoehtoisesti voi lähteä mukaan jollekin opastetulle retkelle. Lumettomaan aikaan avautuu kauniissa luonnossa mm. mahdollisuus tutustua oppaan johdolla villiyrttien, sienien ja marjojen maailmaan. Talviaikaan lomailija voi osallistua vaikkapa talviselviytymiskurssille, tai lähteä ryhmän kanssa lumikenkäilemään ja paistamaan lettuja erämaalammen reunalle. Hoidettu moottorikelkkareitistö sekä Pyhällä että Luostolla ovat yhteydessä toisiinsa, ja kelkkaretkelle voi lähteä niin aloittelija kuin pidemmälle ehtineetkin kelkkailijat. Luontokeskus Naava auttaa reittivalinnoissa.

Hiihtoretkiä ja avantouintia tunturimaisemissa

Latuja on kansallispuiston maisemissa kaikkiaan yli 150 km, ja suurin osa soveltuu sekä perinteiseen että luistelutyyliin. Suosittu hiihtolenkki on Ukko-Luoston ympäri. Luostolta Pyhälle hiihtävä pääsee kätevästi takaisin SkiBussin kyydillä, mikäli niin haluaa. Umpihankihiihtäjille latu on niin sanotusti vapaa, vaikkakin umpihankeen kannattaa turvallisuussyistä lähteä opastetun porukan mukana. Mikäli retki suuntautuu Pyhä-Luostolla Kairosmajan tunturikeskuksen tienoille, voi loputkin stressit ja jännitykset huuhtoa pois rantasaunan avannossa. Savusaunan lämpöjen kera avantoon pääsee Perhe-Luostolla, joten reppuun kannattaa pakata myös talvella uimapuku.

Maastopyöräilyä ympäri vuoden

Pyöräily ei ole vain kesälaji, vaan lumisille reiteille otetaan alle paksurenkainen fat-pyörä. Reittien pohjat on tehty kelkalla, mutta laji vaatii silti melko hyvää kuntoa. Paksupyöräilyyn on valittavana metsä- ja suomaisemissa sekä tunturiaavalla hangille selkeästi merkittyjä kierroksia, joiden varsilta löytyy kotia ja laavuja lämmittelytaukoja varten. Retkelle kannattaa pakata mukaan kiikarit, sillä reiteiltä löytyy myös lintutorneja. Lumettomaan aikaan voi Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja tuntureilla harrastaa maastopyöräilyä erikseen merkityillä reiteillä. Pyöriä voi vuokrata useammastakin paikasta, ja reittivaihtoehdoista voi kysyä mm. luontokeskus Naavasta.

Kalastusta ja melontaa Luostolla

Kalamiehen paras paikka on Pyhä-Luoston lampien äärellä, Pyhäjärven, Pyhäjoen tai Kitisen joen rannalla läpi vuoden. Kalastusta voi harrastaa joko omatoimisesti tai osallistumalla kalastusretkille. Talviaikaan lähdetään pilkkimään porukalla tai omatoimisesti järven jäälle. Pilkkiretkistä tiedetään enemmän esimerkiksi Luontokeskus Naavassa tai ohjelmapalveluyrityksissä. Pyhä-Luostolla parhaat paikat kanoottiretkelle ovat Pyhäjoki ja Kitinen. Retkelle voi lähteä omatoimisesti vuokrakanootilla tai varaamalla vaikka koko melontapaketin ruokailuineen. Ohjelmapalveluyrityksistä voi kysyä leppoisaa melontaretkeä vaihtoehdoksi vaikkapa tyky-päivän tms. viettoon.

Ametistikaivos ja Pyhän 2-hengen Vintage-tuolihissi

Lampivaaran Ametistikaivos lienee koko maailmassa ainoita jalokivikaivoksia, jonne matkailijat voivat mennä tutustumaan. Tämä ainoana Euroopassa toimiva ametistikaivos sijaitsee aivan Luoston tunturikeskuksen läheisyydessä kauniissa Lapin maisemissa Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella. Kaivoksella tunturin laella matkailija voi kokeilla myös kaivamista ja ottaa jopa muistoksi mukaansa löytämänsä ametistin. Kauniiseen ametistikaivoksen ympäristöön tarjoaa kesäaikaan oivat näkymät myös Pyhän romanttinen 2-hengen hiihtohissi. Tunturin huipulla palvelee ravintola. Tuolihissillä pääsee myös tunturilta alas, mutta matkan voi vaihtoehtoisesti kulkea jalkaisinkin huoltotietä pitkin.

Koko perheelle lähikätköilyä, frisbee-golfia ja hemmottelua

Geokätköilijöiden iloksi Pyhä-Luoston alueelta löytyy muutamia geokätköjä, mutta koko perheen lomanviettoon sopii paremmin lähikätköily. Kätköjä voi etsiä ihan luontokeskus Naavan ja Hotelli Pyhätunturin lähiympäristöstä sekä Luoston matkailukeskuksen alueelta. Koko perheen ajanvietteeksi sopii hyvin myös leppoisa peli 18-väyläisellä frisbeegolf-radalla Pyhällä Perherinteiden tuntumassa. Rata sopii kaikentasoisille pelaajille ja sisältää väyliä 40-273 m väliltä. Pelivarusteet voi vuokrata paikan päällä. Kaiken liikunnan ja touhuamisen jälkeen voi tulla hetki, jolloin voisi vain olla ja nauttia olostaan. Luostolla siihen tarjoutuu monia tilaisuuksia niin perinteisen hieronnan ystäville, erikoisemmassa kuumakivihieronnassa kuin erilaisissa turve- ja suklaahoidoissakin. Mikäli matkailija ei vaan pysty rentoutumaan vielä tässäkään vaiheessa, Luostolla saa myös rentoutusvalmennusta.

Liikenneyhteydet Luostolle

Rovaniemen lentokentän kautta saapuvilla matkailijoilla matka jatkuu mukavasti SkiBussilla Luostolle saakka. Kittilän lentokentältä on viikottainen yhteys. Junalla matkaavat voivat saapua Lappiin Rovaniemen tai Kemijärven rautatieaseman kautta ja jatkaa matkaa Luostolle niin ikään SkiBussin kyydillä. Matkailijan kannattaa kuitenkin tarkistaa yhteydet etukäteen. Lapin tunturikeskusten välillä kulkee oma tunturipikavuoro. Omalla autolla Sodankylään Luostolle pääsee esimerkiksi Helsingin suunnasta valtateitä 4/ E75 ja 5/E63. Ajomatka etelästä kestää runsaat 10 h ajo-olosuhteista riippuen, ja ajettavaa on hiukan vajaat 1000 km.